Hemen Omega3 Online Olarak Alabilirsiniz
Omega 3 Nedir ?
Omega 3 Esansiyel Yağ Asitleri
Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir.
Temel Omega-3 yağ asitleri alfa-linolenik asit, eikosapentaenoik asit EPA ve dokosaheksaenoik asit DHA’dır. Alfa-linoleik yağ asidi bitkisel kaynaklı olup dereotu, semizotu, tere gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, hayvansal kaynaklı olan EPA ve DHA sadece derin deniz balıkları, bazı algler ve balık yumurtasında (havyarda) bulunmaktadır.
Vücudumuzda besinlerle alınan alfa-linoleik yağ asidinden EPA ve DHA dönüşümü olmakla beraber bu dönüşümün özellikle çocuklarda ve yaşlılarda yeterli olmaması nedeniyle günlük beslenme ile alınamadığı durumlarda takviye edici gıdalar ile EPA ve DHA’nın alınması gereklidir.
Temel Omega-3 yağ asitleri alfa-linolenik asit, eikosapentaenoik asit EPA ve dokosaheksaenoik asit DHA’dır. Alfa-linoleik yağ asidi bitkisel kaynaklı olup dereotu, semizotu, tere gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, hayvansal kaynaklı olan EPA ve DHA sadece derin deniz balıkları, bazı algler ve balık yumurtasında (havyarda) bulunmaktadır.
Vücudumuzda besinlerle alınan alfa-linoleik yağ asidinden EPA ve DHA dönüşümü olmakla beraber bu dönüşümün özellikle çocuklarda ve yaşlılarda yeterli olmaması nedeniyle günlük beslenme ile alınamadığı durumlarda takviye edici gıdalar ile EPA ve DHA’nın alınması gereklidir.
EPA ve DHA’nın faydaları ?
DHA (Dokosaheksaenoik Asit)
SAĞLIKLI RUH HALİ, ZİHİN ve HAFIZA
Öğrenme kabiliyetini artırmaya ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.
Depresyon ve anksiyetinin azaltılmasına destek olur.
Sağlıklı hamilelik ve emzirme dönemi geçirilmesine yardımcı olur.
Beyin, göz, sinir ve bağışıklık sistemlerini koruyup destekler.
Ruh sağlığıyla birlikte genel vücut sağlığını korumaya da destektir.
EPA (Eikosapentaenoik Asit)
SAĞLIKLI KALP ve VÜCUT
Kalbin ve dolaşım sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcıdır.
Eklem esnekliğini ve hareketini destekler.
Bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcıdır.
İdeal metabolizma ve vücut bileşimini destekler.
Kan şekeri düzeylerinin dengeli olmasına yardımcıdır.
OMEGA 3 HER YAŞTA GEREKLİ -- OMEGA 3 BALIK YAĞININ FAYDALARI-
Omega-3'ün 15 Faydası
Her yaştan insanın Omega-3 Yağlarına İhtiyacı Vardır.
Omega-3'ün Faydaları ve hangi besinlerde bulunduğunu merak ediyorsanız yazıyı dikkatle okuyunuz.
Omega-3 yağ asitleri özellikle DHA ve EPA doğal birer ilaç gibidir.
Çocuklar daha anne karnında iken Omega-3 yağlarına ihtiyaç duymaya başlıyor.
Bu ihtiyaç yaşlılıkta da devam ediyor.
Omega-3 yağ asitlerinin koroner kalp riskini azalttığı biliniyor.
Bu yağlar iyi kolesterol HDL’yi artırıyor.
Kalp ritim bozukluklarını önleyebiliyor.
Pıhtılaşma hücreleri trombositlerin yapışkanlığını azaltarak pıhtılaşmaya bağlı damar tıkanması riskini de düşürüyor.
Omega-3 yağlarının kanı incelterek felç riskini düşürdükleri, beynin kanlanmasını güçlendirdikleri, bellek sorunlarını azalttıkları da biliniyor.
BELLEĞE ÇOK FAYDALI
Bellek için yararlı etkileri özellikle bebekler ve büyüme çağındaki çocuklarda daha da önemli.
Bu yaştaki çocuklarda öğrenmeyi, problem çözme yeteneğini özellikle DHA’nın iyileştirdiği biliniyor.
Bu yağlar bebek ve çocuklarda gözlerin görmede temel işlevler gören retina tabakasının gelişmesini destekliyor.
Yaşlılarda sarı noktanın zayıflamasına bağlı görme kayıplarını azaltıyor.
Omega-3 yağlarından zengin beslenenlerde Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı daha düşük oluyor.
Omega-3 yağlarının kan basıncı kontrolünü kolaylaştırdığı biliniyor.
Çünkü Omega-3 yağları atardamar duvarlarının esnekliğini artırıyor.
DHA ve EPA’nın kanserden koruduğu da biliniyor.
Özellikle meme, prostat ve kolon kanserinden korunmada bu yağlar faydalı oluyor.
Yiyeceklerle bol miktarda DHA kazananlarda bağışıklık kökenli sağlık sorunlarına ve romatizmal problemlere de seyrek rastlanıyor.
Omega-3 yağlarının depresyona yakalanma olasılığını azalttığı, depresyonun tedavisini kolaylaştırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
ÇOCUKLARDA ÖĞRENMEYİ DESTEKLİYOR
Çocuklarda dikkat yetersizliği hiperaktivitesi ile mücadelede özellikle DHA son derece etkili bulunuyor.
Kısacası Omega-3 yağları gerçek birer sağlık mucizesi.
Bu yağların her üçünü de vücudunuza doğal yolla mümkün olduğu kadar fazla miktarda kazandırmaya çalışın.
Günde ortalama 10 gramdan fazla Omega-3 yağ asidi yiyen Grönland Eskimoları’nın beyin kanaması ve kalp krizi ile neredeyse hiç tanışmadıklarını unutmayın.
Omega-3 yağlarından faydalanmanız için sizin bu kadar fazla miktarlara da ihtiyacınız yok.
Günde 2-3 gram Omega-3 kazanmanız yeterli olacaktır.
Şimdilik günde en az 150-160 mg EPA ve DHA tüketmeyi hedeflemek gerekiyor.
Unutmayın, Omega-3 yağlarını yeterince alamazsanız ürettiğiniz hücrelerinizin zarları yeteri kadar sağlam olmaz.
Güçsüz, zayıf, kalp krizine, kalp ritim bozukluğuna, felce, kansere, insülin direncine eğilimli hücreler üretirsiniz.
Omega-3 yağlarından faydalanmayı bir alışkanlık haline getirin.
Omega-3’lerin 15 yararı
Beyni geliştiriyor.
Görmeyi güçlendiriyor.
Felç riskini düşürüyor.
Kalp krizini engelliyor.
Ritim bozukluklarını azaltıyor.
Belleği destekliyor.
Kilo verdiriyor.
Omega-3 yağlarını vücut üretemiyor.
Dışarıdan besinlerle alınmaları gerekiyor.
Omega-3 yağlarının kaynaklarını biliyorsunuz ama biz bir kez daha hatırlatalım:
Bu yağlar en çok balıkta bulunuyor.
Özellikle soğuk sularda yetişen yağlı balıklarda.
Su ne kadar soğuksa balığın Omega-3 üretimi o kadar fazla oluyor.
Bunun nedeni Omega-3 yağlarının balık vücudunu soğuktan koruyan bir antifriz görevi yapmaları.
Kuzey denizinde yetişen somonlarda veya Karadeniz dağlarının çaylarında büyüyen alabalıklarda Omega-3’ün daha fazla olmasının sebebi bu olmalı. Muhtemelen Karadeniz balıklarında Akdeniz’dekilerden daha fazla Omega-3 bulunuyor.
Osman Müftüoğlu
Omeganın yararları
Omega yağlarının dengeli alımı vücudu pek çok hastalıklardan koruyor.
Kalp hastalıklarına karşı koruyor
Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırıyor.
Düşük kolesterol seviyesini normal değere çıkartıyor.
Kalp krizinde etken bir rol oynayan trigliserid seviyesini azaltıyor.
Kanın akışkanlığını sağlayarak, kalp tarafından kolayca pompalanmasına yardımcı oluyor.
Böylece damar tıkanıklığı (tromboz) ya da damarlara yağ birikimini (arterioskelerosis) önlüyor.
Kalp krizi riskini en aza indirgiyor.
Kalp hastalıklarının bir sebebi de ırsidir.
Bu nedenle ailesinde kalp hastalığı olanların küçük yaşlardan itibaren dengeli omega yağı almaları ilerki yaşlarda kalp riskini azaltabiliyor.
Kansere karşı etkili
Vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için bağışıklık sistemi omega yağlarından güç alıyor.
Yapılan araştırmalarda göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde omega yağ asitlerinin yararlı olduğu gözlendi.
Kangreni önlüyor
Kanı inceltip damarları koruyor ve pıhtılaşmayı önlüyor.
Kanın tüm vücutta dolaşmasını sağlayarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve ayak parmaklarının dolaşıma bağlı üşümesini önlüyor veya azaltıyor.
Diyabeti geciktiriyor
Yapılan son araştırmalar balıkta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin insülinin işlevini artırarak ve diyabette özellikle de tip II diyabetlilerde hastalığı geciktirdiği ortaya çıktı.
Yaşlanmayı durduruyor
Omega yağ asitleri serbest radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor.
Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor.
Migrene iyi geliyor
Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları önlüyor.
İltihabi hastalıkları önlüyor
Güçlü bir bağışıklık sistemi için omega yağları çok önemli.
Başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere, sedef, romatoit artartrit, astım ve alerji gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor.
Omega yağları en çok kimlere gerekli?
Hamile kadınlar ve bebekler
Omega, anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asidi.
Beyin, kalp, damarlar ve gözlerin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynuyor.
İnsan beyni doğumdan önceki son üç ayda hızla büyür,doğumdan sonraki ilk 12 haftada bu büyüme hızı 3 kat artıyor.
Bu nedenle hamile ve emzikli annelerin Omega-3 ve Omega 6 içeren gıdaları yeterince ve dengeli biçimde almaları çok önemli.
Omega-3 dengesiyle beslenen annelerin bebeklerinde beyin,sinir sistemi ve görme yetenekleri sağlıklı gelişiyor.
Omega yağları ayrıca,çocuğun matematik zekasını geliştirip,okuma,telaffuz ve yazma beceresini arttırıyor.
Eksikliği halinde çocuklarda davranış bozukluklarına(hiperaktivite,dikkat eksikliği gibi)yol açıyor.
Yetişkinler
Zamanla bu yağ asidinin azalması bellek kaybı,bunama ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor.
Bunama hastalığı olarak bilinen alzheimer üzerinde yapılan araştırmalarda hastalığın balık yemeyen toplumlarda daha sık rastlandığı ortaya çıktı.
Omega yağları ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok ölümcül hastalığın tedavisinde de önemli rol oynuyor.
Omega-3 üzerine yapılan araştırmalar
Değerli bir Omega-3 kaynağı olan balıkyağı, ilk kez 1752 yılında Dr. Samuel Kay tarafından romatizmal ağrılar ve kemik hastalıkları tedavisinde kullanıldı. Viktorya döneminde gut, verem, bronşit, kronik cilt hastalıkları ve raşitizm gibi hastalıkların iyileşmesinde etkili olduğu saptandı.
Uzun yıllar balık yemenin sağlığımıza yararlı olduğu bilindi bilinmesine de
hangi alanda iyileştirici etkisi olduğu henüz tam olarak saptanmamıştı.
Taki 1912 yılında vitaminlerin sağlığımız üzerindeki önemi keşfedilene kadar.
Balık yağının en zengin A ve D vitaminleri kaynağı olduğu anlaşıldıktan sonra bu konuda araştırmalar hızlandı.
1976 yılında Eskimolar üzerinde yapılan bir araştırma bilim dünyasını şaşkına çevirdi.
Aşırı hayvansal yağla beslendikleri halde Grönland Eskimolarının kanlarındaki kolesterol oranı çok düşüktü.
Koroner kalp hastalıkları, kanser ve romatoit artrid hastalıklarının oranı diğer toplumlara göre çok azdı.
Bunun üzerine Eskimoların beslenme alışkanlıkları araştırıldı ve günde ortalama 400 gr yağlı balıklar ve deniz ürünleri yedikleri ortaya çıktı.
Etkin faktörün bu hayvanlarda bulunan Omega-3 adlı yağ asitleri olduğu anlaşıldı.
1980'lerin ortalarında balıktaki kolesterol düşürücü maddelerden birinin Omega-3 yağ asitleri olduğu kesinleşti.
Hollanda'da yapılan 20 yıllık bir araştırmada günde en az 28 gr balık yiyenlerde, hiç tüketmeyenlere göre kalp krizine bağlı ölüm oranının yarı yarıya azaldığı kaydedildi.
1983 yılında kalp krizi geçirmiş erkeklere Omega-3 içeren bir diyet uygulatarak sonraki atakların riski araştırıldı ve
yağlı balık yiyenlerin yemeyenlere oranla ölüm oranının yüzde 29 azaldığı anlaşıldı.
Araştırmalar, bol balıkla beslenen toplumlarda kanser oranının düşük olduğu görüldü.
32 ülke arasında yapılan bir incelemede en çok balık yiyen toplumlarda meme kanseri en düşük oranda görülmekte.
Uzmanların önerisi
Haftada en az 2-3 kez balık yiyin.
Balığı kızartmak yerine ızgara ya da buğulama olarak yemeyi tercih edin.
Eğer ailenizde kalp hastalığı varsa Omega-3 içerikli bir beslenme alışkanlığı edinin ve bunu ömür boyu sürdürün.
Dengeli omega yağ asidi alımı, sizi kalp krizi riskinden koruyacak.
Hamileler ve süt veren anneler haftada 4-5 kez balık yemeli.
Balık yemediği günler Omega-3 yağ asitlerini içeren besinleri almalı.
Omega 3 Faydaları
Omega 3 nedir?
Birçok araştırmalara konu olan omega 3 yağ asitleri beden tarafından bütün hücrelerin temel yapı taşı olarak kullanılan temel bir yağ asididir.
DHA ve EPA olarak ikiye ayrılır.
Omega 3 sağlıklı nöral yolları oluşturmak için temel teşkil eder.
Depresyonun engellenmesi ve depresyon tedavisinde işlevie sahiptir.
Depresyonda olan kişilerde omega 3 ün düşük olduğu gözlenlenmiştir.
Yetersiz Omega 3 alımının depresyon, ankisiyete ve psikolojik prolemlere neden olduğu belirtiliyor.
Omega 3 kullanımı büyüme devresindeki çocuklarda öğrenme yeteneğini artırır.
Kalp damar sorunları için koruyucudur.
Kanı inceltici ve kan basıncını düşürücü özelliği omega 3 yararları arasındadır.
İyi kolesterolü artırıcı etkisi bir diğer omega 3 faydası olarak belirtiliyor.
Omega 3 en fazla beyinde bulunur.
Bebeklerin ve çocukların gelişimi için önemlidir.
Bebeklerin merkezi sinir sistemini ve bedensel gelişimi için önem taşır.
Hamilelikte omega 3
Gebelerin ve emziren kadınların bebeklerinin beyin gelişimlerini artırmakları için omega 3 tüketmeleri öneriliyor.
Dikkat eksikliği görülen çocuklar için omega 3 ün yararlı olduğu belirtiliyor.
Depresyondaki çocuklar için omega 3 ün depresyon seviyelerinde azalmaya neden olduğu yine bir araştırma sonucunun tespitidir.
Hiperaktif çocukların dikkat eksikliğinden doğan öğrenme sorunlarının giderilmesinde etkinliği vardır.
Çocuklarda öğrenme kapasitesini artırdığı ve zihinsel gelişimini olumlu biçimde etkilediği belirtiliyor.
Kanlarında Omega 3 yetersizliği olan çocuklarda öğrenim ve davranış sorunları olduğu yapılan bir araştırma bulgularıdır.
Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlanmasında faydası vardır.
Alzheimere yönelik koruyucu ve beynin yaşlanma sürecini yavaşlatıcı etkinliği bulunduğu belirtilmektedir.
Eklem şişliği ve ağrı gibi şikayetleri azaltıyor.
Amerikada yapılana bir araştırma sonucuna göre omega 3 kullanımı gençlerdeki diyabet olasılığını azaltmaktadır.
Günlük omega 3 kullanımı için tavsiye edilen miktar 1-3 gramdır.
Omega 3 besinler;
Vücudumuz 0mega 3 ü üretemediği için dışardan besinler yoluyla alınması lazımdır.
Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar ve keten tohumu, ceviz, semizotu omega 3 bulunan yiyecekler arasındadır.
Civa kurşun ve diğer ağır metaller ile kirletilmemiş balıktan elde edilen farmasötik kalitede omega 3 kapsülleri kullanılmalıdır.
Omega-3'ün yararı saymakla bitmez Sağlıklı ve uzun bir yaşam için yağlara ve genç kalmak için de yağ asitlerine vücudun ihtiyacı bulunuyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Sert, özellikle son zamanlarda çok konuşulan Omega-3 yağ asitlerini cnnturk.com'a anlattı.
Omega-3 nedir?
"Omega-3 vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitlerinden biridir ve kendi içinde de EPA ve DHA olarak ikiye ayrılmaktadır."
Hangi yaş grubu almalı?
"Vücudun Omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılıkta da ihtiyaç devam eder."
Vücuda faydaları nelerdir?
"Başlıca faydası vücudun enerji üretimine katkıda bulunması.
Bu nedenle Omega-3'ten zengin bir beslenme programı yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırarak kalp, şeker, tansiyon, romatizma, migren ağrıları ve cilt problemlerine iyi geliyor.
Anne sütü de doğal bir Omega-3 kaynağı olduğu için ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmenin önemini bir kez daha vurgulamakta fayda var.
Kalp hastalıklarında da Omega-3 kötü kolesterolü (LDL) düşürüp, iyi kolesterolü(HDL) artırıyor.
Vücutta yağın depo formu olan trigliserit seviyesini de düşürerek kalp ve damar sağlığını koruyor.
Bu özelliğini kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlamasından.
Kanın yoğunlaşması damarların daralmasına bu da kalp, böbrek, beyin başta olmak üzere vücuttaki pek çok organın fonksiyonlarını yitirmesine neden oluyor."
Kanser türlerine karşı da etkili mi?
"Kanserde vücut gün içinde birçok mikroorganizmanın saldırısına uğrar ve burada bağışıklık sistemi devreye girer.
Kötü huylu hücreleri ve mikroorganizmaları baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için bağışıklık sistemi Omega-3 yağ asidinden güç almaktadır. Göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde Omega-3'ün yararlı olduğu biliniyor.
Diyabette ise kan şekerimizi dengeleyen hormon insülin, yetersiz salgılanmaktadır ve Omega-3, insülinin yararlılığını artırarak ve tip II diyabette bulguları azaltmaktadır."
Çocuklar daha çok mu tüketmeli?
"Zeka gelişiminde balığın özellikle çocuklarda zekayı geliştirici özelliğinin vurgulanması beyindeki yağın ana bileşiminin Omega-3 yağ asitleri içeren DHA olmasıdır.
Düzenli olarak Omega-3'ten zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlamaktadır.
Bunun yanı sıra Alzheimer, depresyon ve şizofre
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder